SAP XI interview questions, sample sap xi certification papers


SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

81) What is the use of component monitoring?

Ans) you use component monitoring in the following cases: If you want to get an overview of the status of the individual components of SAP Exchange Infrastructure (XI).If you want to call the configuration data of individual XI components. If you want to use test messages to check whether the XI runtime is functioning correctly. If you want to test whether cache connectivity is functioning correctly. If you want to archive message security settings or entire messages.If you want to check the status of your communication channels or the adapters configured in the communication channels.

82) What is the use of Message Monitoring?

Ans) Totrack the status of messages, To find errors that have occurred and establish what caused them

83) What is the use of End-to-Monitoring?

Ans) If you want to monitor message processing steps in a number of SAP components (to be configured). If you want to monitor the path of individual messages through these SAP components, from start to end.

84) What is element?

Ans) Element is a simple XML TAG

85) What is attribute?

Ans) Properties of XML TAG

86) What is node?

Ans) Logical set of group of XML TAG.

86) How many transform protocols and what are they?

Ans) two types of transform protocols 1) NFS (Network File System, 2) FTP (File Transfer Protocol)

87) Which setting needs to be done for enabling abap mapping?

88) Which adapters run on j2ee engine and which run on ABAP stack.?

89). How do you test an Alert?

90) Alerts in a BPM

91). What are the protocols that the Mail adapter supports

92). What is the usage of Web Application server in XI?

93). How to convert WSDL (Web Services Descriptive Language) to target language?

94) What is Software component?

Ans) Software components represent the reusable modules of a product

95) What is Software Component version?

Ans) represents a particular version of a software component.

96) What is product?

Product: A software product is composed of one or more software components.

It represents a collection of all versions of a product. A product is a unit that

can be delivered, is visible to the customer, and that is installable and renewable.

97) What are the stacks available in XI?

Ans) 1) Java stack 2) ABAP Stack

98) IDOC and Plain HTTP adapter is it required Sender Communication channel,

Ans) No

98) What is the use of Exactly Once In Order (EOIO)?

Ans) Messages are delivered with the same queue names (supplied by the application) in the same sequence that they were sent from the sender system.

99) When would you use ABAP and Java mapping? What are advantages and disvantages of one vs. the other? Any guidelines on this?

Ans) Java mapping runs on J2EE engine, ABAP Mapping runs on ABAP Stack.I guess ABAP mapping makes more sense if you have a requirement wherein you need to perform multiple RFC classes for RFC Lookup’s etc as you can do this very easily Using your ABAP Code. Java Mapping provides a easier means to use Java API’s etc and it uses SAX parser which provides better performance while ABAP Mapping uses DOM Parser (I am not very sure on this though) which can cause a performance bottleneck.

100) what are the Monitoring available in Runtime Work Bench?

Ans) 1) Component monitoring

2) Message monitoring

3) End-to-End monitoring

4) Alert Configuration

5) Cache monitoring

6) Index administration

101) What is usage of Component monitoring?

Ans) 1) If you want to get the overview of the status of individual components

2) If you want to call configuration data of individual XI Component

3) If you want to use test messages to check whether the XI Runtime is functioning correctly.

4) if you want to test whether cache connectivity functioning correctly.

102) End_to_End monitoring?

Ans) 1) If you want to monitor message processing steps in a number of SAP Components.

2) If you want to monitor the path of individual messages through these SAP Components from start to end.

103) What is cache monitoring?

Ans) Cache monitoring displays objects that are currently in the runtime cache of either of the following receives of cache data.

104) Java Mapping Advantages?

Ans) 1) It support Parsing Techniques.

2) It is very easy to use and execute through developing by code

3) Easy to implement interface.

4) In java Mapping we can achieve even the interface(outbound and Inbound) structer are too difficult.

106) What is the main difference between the monitoring done using sxmb_moni and the one done using Runtime workbench in XI.

Ans) SXMB_MONI is based on the ABAP stack while the runtime workbench is on the JAVA stack. Moreover the runtime workbench has other features like component monitoring, mesg. Monitoring, end-end monitoring, alert confg. , Performance monitoring etc.

107) IDOC Transactions?

Ans) WE 60 Documentation for IDOC types

BD87 Status Monitor for ALE Messages

IDX1 Port Maintenance in Idoc Adapter

IDX2 Metadata Overview in Idoc Adapter

WE05 Idoc Lists

WE02 Display Idoc

WE19 Test tool

WE20 Part ner Profiles

WE21 Port definitions

108) URL Address of xi components?

Ans) http://:500/repExchange Infrastructure Tool

http://:500/sldSystem Landscape Directory

http://:500/rwbRuntime Workbench

http://:500/MessagingSystemMessage Display Tool

http://:500/exchangeProfileExchange Infrastructure Profile

http://:500/mdt/amtServlet CPA Cache: Monitoring

http://:500/CPACache/refresh?mode=delta Delta CPA cache refresh

http://:500/CPACache/refresh?mode=fullFull CPA cache refresh.

109) what the diff between business system and business service?

Ans) we use Business service then system is not your landscape in these we don’t these others system details we use Business services. Business system we use we have the Business System in our landscape and we know it.

110) What are the functions are used in graphical mapping?

Ans) a) Conversions b) Boolean c) Node Functions d) constant e) date

f) Text g) static h) arithmetic

111) BPM Steps?

Ans) Send step:To send a message asynchronously from within an integration process, you use a send step in Asynchronous mode. When a message is sent asynchronously, the send step does not wait for a reply message from the receiver after the message is sent. However, you can specify that the send step must wait for a confirmation of receipt from the receiver, in the form of an acknowledgment.

Container:

You use a container operation to set a value for a target container element at runtime The target container element and the assigned value must have the same data type. To specify the value, use the expression editor.

Receive:

An integration process is always started when a message is received. To receive the triggering message, use the receive step and set the Start Process indicator.

Loop:

You use a loop to repeat the execution of steps within the loop. The loop continues to run while the end condition returns true (while loop).

Fork Step:

You use a fork when you want to continue a process in branches that are independent of each other, for example, to communicate with two systems that are independent of each other. The branches of the fork join in a union operator.

You can specify the required number of branches and then define whether the process must run through all branches, or just a particular number of branches. Furthermore, you can define an end condition for the fork

As soon as a branch reaches the union operator at runtime, the system checks the following conditions in the specified order:

? The process has run through the required number of branches

? The specified end condition has returned true

The step is complete as soon as one of the conditions returns true.

Control Step:

You use a control step to do the following:

Terminate the current process

Trigger an exception

Trigger an alert for Alert Management

Wait Step:

You use a wait step to incorporate a delay in a process. Usually, you use a delay to define when the next step in the process is to start. You can define a delay as either a point in time or a period of time. At runtime, the step waits until the specified point in time is reached or the specified period of time has passed. The system then continues the process by proceeding with the next step.

112) What are alerts? Where & how u have to do alerts?

Ans: Alerts are messages, which can be raised in case of failure. Alert Category can be defined in transaction ALRTCATDEF on abap stack. We can assign recipients to every alert category which specifies who will receive alert in case of error.

Alert rules can be defined in RWB.

113) What are the advantages of SAP XI over other tools?

Ans) XI is a middleware like many others. It is well suited for connecting SAP systems with each other and with non-SAP.If your focus is not on SAP systems, other solutions might be a better choice today. SAP XI provides an integrated workflow engine that allows to define adapters to non-XML-protocols and mappings to convert data content from source to target.

Any fully mature middleware should provide these three layers.

1. An independent Message Queue

2. A data consolidator and mapping engine

3. Workflow processor.

XI is lacking full-fledged Message Queue compared to other established Middleware products. Currently, SAP XI does not have the features like IBM Websphere, Seeburger or TIBCO.SAP’s next XI release might provide this missing piece and many more features, which is due 2007 i guess. Here are the advantages of SAP XI from my point of view. There are lots of advantages but to list a few:

* Easy Integration with SAP products & components (RFC, IDOC, Proxy).

* Data security as expected from any SAP product.

* Standards based – XML, XSD, Xpath etc

* Ability to communicate with other messaging systems/products.

* Business Process Management

* Synchronous & Asynchronous communication possible.

* Complex processes for communication possible instead of only sending and receiving (business process management) (connect e.g. asynchronous and synchronous steps, define complex communication scenarios)

* Mapping etc possible to accomplish in Java. Platform independent Java components.

* Java & .Net support.

* Big range of adapters for different technologies / tools (SOAP, Mail, JDBC, CDIX…)available in standard or offered by other companies (EDI e.g. by Seeburger).

* Process functionalities inside XI to modify content in the communication channel on own defined rules for business purposes.

* Central monitoring for data communication for all your communication between different systems.

* And the marketing issue: SAP and its partners provide high volume of development capabilities to make XI always up-to-date for new requirements

114) What is the use of performance monitoring?

Ans) you use performance monitoring to display statistical data on the performance of message processing. The data comes from the Integration Server (IS) or the Process Monitoring Infrastructure (PMI).The central tool for performance monitoring is the Runtime Workbench, which you call from the Integration Builder start page.

115) Message Monitoring?

Ans)

Ø To track the Status of message

Ø To find errors that have occurred and established what cause them.

Ø Display and manage messages

Ø Search for messages using an index

Ø Filter the displayed messages by specific criteria. Configure the message display.

116)what are alerts? Where & how u has to do alerts?

Ans: Alerts are messages, which can be raised in case of failure. Alert Category can be defined in transaction ALRTCATDEF on abap stack. We can assign recipients to every alert category which specifies who will receive alert in case of error.

Alert rules can be defined in RWB.

117) Difference between WebAS java standalone java?

Ans)Web AS Java: Web AS Java systems consist of one or more instances and each instance is installed on a separate host. An instance itself consists of cluster nodes that can communicate with each other.

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

Standalone Java: Standalone Java technical systems are standalone Java applications that are installed in a computer system from an administration perspective. They can also be installed as an operating system service or as a daemon.

SAP XI interview questions, sample sap xi certification papers.

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
en.pdf24.org    Send article as PDF   
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *