SAP XI interview questions, sample sap xi certification papers


SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

1) Briefly explain about Net weaver?

Ans: SAP Net Weaver provides an open integration and application platform and permits the integration of the Enterprise Services Architecture. Net weaver covers following topics:

a) People Integration

b) Process Integration

c) Information Integration

d) Application Platform.

2) What is SAP XI?

Ans: Exchange Infrastructure (XI) is an Integral part of SAP Net weaver. Position of XI is in the process integration layer of Net weaver stack.

The aim of XI is to integrate different versions of both SAP and non-SAP systems implemented on different flat forms (Java, ABAP, and so on). XI enables you to implement cross-system business processes. XI is based on an open architecture, makes use of open standards and offers services that are essential in a heterogeneous and complex system landscape: namely a runtime infrastructure for message exchange, configuration options for managing business processes and message flow, and options for transforming message contents between the sender and receiver systems.

The application-specific contents are transferred from the sender to the receiver in a freely defined XML schema (XML: extended Markup Language) using the Integration Engine. The structure of a message is therefore determined by the interface data structures used.

The central concept is that, during the design phase, all interfaces required are initially developed independently of a platform and made available in the form of a WSDL description (WSDL: Web Service Description Language). Using this description you can, for example, define mappings between interfaces without this having an effect on an existing system landscape. All design phase data is saved in the Integration Repository to be implemented later in a particular system landscape. In this second phase, the configuration phase, you can select components, interfaces, and mappings saved in the Integration Repository that are appropriate for your system landscape and business processes, and assign them to each other in logical routing. The data resulting from this configuration process is saved in the Integration Directory and you can call and evaluate it from the runtime of the Exchange Infrastructure.

Features:

XI enables you to do the following:- Develop cross-system applications. You can exchange multiple system messages using the runtime infrastructure and synchronous or asynchronous communication. You can either develop new and platform-independent interfaces, or connect to existing interfaces at runtime, using adapters. Adjust message values and structures for the receiver, using mappings. – Centrally maintain the message flow between logical systems in the system landscape, using logical routing.- Connect the logical receiver to a technical system, using Services; this system can easily be switched using this abstraction level (technical routing). Describe your system landscape as the basis for the description of your cross-system business process.

3) What is XI?

Exchange Infrastructure can be used as a Middleware Engine to communicate in a distributed environment. The heart of XI is Integration Engine that is used for integrating different technologies using Standard Messaging techniques e.g XML. Different mapping tools are avilable for mapping the distributed system which can be mapped without having any expertice of Technical Details. As a real world example, XI can be helpful in integrating different banks with SAP R/3. XI Engine also support previous releases of SAP R/3 like 4.6C and have many more adapters to communicate with legacy systems.

SAP XI is an integration technology and platform for

1. SAP and Non-SAP systems,

2. A2A and B2B scenarios,

3. Synchronous and Asynchronous communication,

4. Cross component Business Process management and it include built-in engine for designing and executing integration process (Business process).

5. The goal of SAP XI is to provide single point of integration of all systems inside and outside the corporate boundary across technologies and organizational boundaries.

6. The important feature of XI is openness, flexible and transparency to the integration process. It is based on ESA and SOA.

7. The overall key concept of SAP XI is to drive integrated business process across heterogeneous and highly dynamic landscapes in a more manageable cost effective way.

8. The basic idea is to provide runtime infrastructure which allows heterogeneous systems to be tied together with fewer connections and at the same time, in order to connect those applications and let messages flow from one application to other, have a centralized storage of integration knowledge

4) What are the integrations in net weaver?

Ans) People integration, information integration, process integration and application platform.

5) What are the components in net weaver?

Ans) mobile infrastructure, enterprise portals, biw and MDM, sap xi (integration broker and bpm) WEB AS.

6) What is the message flow in SAP XI?

Ans) inbound handling, receiver determination, interface determination, channel determination, mapping, outbound handling.

7) What are routing rules?

Ans: Receiver determination rules and interface determination rules (includes mapping assign).

8) What are the quality of services, which comes under asynchronous process?

Ans: exactly once and exactly once in order.

9) What are service users?

Ans) they have sapmuser roles on the abap part of the SAP web as that is available on the J2ee part as groups

10) What the central administration transaction to manage the alerting?

Ans) ALTRCATDEF.

11) What are the tools used by runtime to monitor?

Ans) ccms (computer center management system), pmi (process monitoring infrastructure) and alert frame work.

12) Partner connectivity kit is directly integrated with? –

Ans) integration engine.

13) What does partner connectivity kit enable?

Ans) enables partners of XI customers to conduct XML document exchange with XI.

14) What is the process performed in runtime workbench?

Ans) message monitoring, component monitoring, performance analysis and message alerting.

15) What are Unicode sap web AS platforms?

Ans) oracle and ms sql

16) What the use of WEB AS alert framework?

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

Ans) classification of errors and alerting channels.

17) What the standard that adapter framework is maintained?

Ans) JCA

18) In which monitoring end to end monitoring is taken place?

Ans) message monitoring.

19) What are the two types of monitoring handled by message monitoring?

Ans) end to end and performance.

20) What are the views you get in message end to end monitoring?

Ans) process and instance views.

21) How idoc is posted to r/3 system

Ans) XI is not responsible for posting idocs. XI is just responsible for populating the idoc structure with the data. The function module associated with idoc structure is posting the actual data into the R/3 tables.

22) What are the monitoring options you get in performance monitoring?

Ans) overview data and detailed data.

23) Which adapter has central monitoring and configuration?

Ans) XI Adapter Engine.

24) What is required to install XI adapter on XI system?

Ans) Java proxy environment.

25) Why exactly BPM usage?

Ans) cross component and takes care of the execution and persistency.

26) When will we go for BPM?

Ans) a) Error Handling

b) Splitting of messages

c) Combining of messages

d) Message Persistency.

27) Why integration engine?

Ans) Processing messages, mapping, routing, guaranteeing quality of service.

28) How many types of editors we have? And what are they?

Ans) scenario editor, process editor, mapping editor, condition editor, interface editor.

29) What are the steps involved in integration engine?

Ans) routing, mapping, channel determination.

30) What are the steps involved in BPM?

Ans) process execution and correlation handling.

31) What is the transport protocol involved in JMS?

Ans) sonic mq, mq series.

32) What is soap?

Ans) simple object access protocol.

33) What are different messaging models?

Ans) publish/subscribe & request/response.

34) Global Container?

Ans) This object enables you to cache the value that you want to read again when you next call any user-defined function that is in the same message mapping.

35) Container?

Ans) This object enables you to cache the value, which you want to read again when you next call the same user-defined function.

36) Multi Cast?

Ans) you have an option of sending a message to multiple receivers and waiting for a response from the each of the receivers. This procedure of sending a message to multiple receivers and waiting for a response message is also known as ‘multi cast’.

37) Types of Node Functions?

Ans) a) Remove Contexts: – remove all higher level contents of the source level message in order to map with the target message field. So you can get the node contexts removal.

b) Split by value: – Insert Context change for an element split by value is some as counter part of remove context. Here instead of delivering the context you can insert a context change in the source value queue.

c) Collapse contexts: – Copies first values of the all contexts to one context empty context are replaced by empty string.

d) Copy Value: – How many ever times I occur I am copied just once”. This is not a node function but I am explaining it as it is used very frequently in real-time. Let us take an instance of material group, which can occur as many times as the item node. But since we are mapping it to the header in the target node I just want to copy the first occurrence of material group and map it to the header node. CopyValue exactly does that.

e) Create if: – It will create a target node or element based on some condition.

f) Exists: – Function to determine whether a particular source field exists in instance to be processed. If it does it gives true or else false.

g) Use one as many.

h) Replace value: – Replace the value I with the value that you desired in the dialogue for function properties.

i) Sort: – Sorts all values of the multiply occurring inbound field with in the existing or set context.

38) What are the three objects used at user defined functions?

Ans) a) Container

b) Global Container

c) Mapping Trace.

39) What is the Mapping Trace?

Ans) This object enables to transfer message to the mapping trace if the trace level set correspondingly then the trace is visible to message monitoring.

40) What is an Alert?

Ans) An alert is a notification informing its recipients that a critical or very important situation has arisen. The situation is as severe that an action must be taken immediately in order to solve the situation.

41) Sap XI definition on Alert?

Ans) Alert are used to monitor the abap and java components (Including the Business Process Engine) of Exchange Infrastructure centrally, and to identify different categories of system errors and application errors in the various interfaces and interface namespaces of the components involved.

SAP XI interview questions, sample sap xi certification papers.

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

SAP PI Interview Questions and SAP PI Tutorials

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
PDF24    Send article as PDF   
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *